Părintele roboților: mașina ideală nu poate avea chip de om

 
    marca
 

Mulți oameni cunosc compania iRobot drept un producător de aspiratoare robot. Mai puțin cunoscut este faptul că roboții cu acest logo sunt implicaţi în conflicte de război și dezastre naturale și că numele fondatorului companiei este gravat pe racheta, care ajunge pe Marte. Am avut posibilitatea de a avea o scurtă conversație cu Colin Angel.

Roboții lor ajută soldați și salvează vieţi. Au explorat, iar apoi au ajutat pentru a decontamina centrala nucleară de la Fukushima, au curățat dezastrul ecologic din Golful Mexic, au căutat explozivi și au ajutat la vânătoarea de asasini de la maratonul din Boston. Roboţii servesc unitățile de recunoaștere și echipa de geniști din Afganistan și ei sunt gata să lucreze pe stadioane în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia.

Compania iRobot este cunoscută publicului ca inventator și producător de aspiratoare robot și mopuri robot. Mai mult decât atât, iRobot produce un robot pentru curățarea piscinei şi un robot pentru curățarea jgheaburilor.

Am avut șansa de a vorbi cu fondatorul și actualul director al iRobot - Colin Angel, în München în lobby-ul hotelului, însă nu a fost numai un om de afaceri stând în fața noastră, ci a fost un entuziast și un inventator, care în propria sa companie îndeplinește (nu numai) vise de copii, ci vrea să simplifice și să îmbogățească viața oamenilor.


În acest an la lansarea noului aspirator Roomba, ai spus că ai fi vrut de mic copil să inventezi și să construieşti roboți. Ce funcție a îndeplinit primul tău robot?

Știi, mi-a plăcut rezolvarea problemelor. Mama mea, de exemplu, mi-a spus să iau vasele din camera mea. Așa că am petrecut restul zilei construind o mașină care a făcut acest lucru pentru mine. Acesta a fost, în esență, o macara care lua vasele și un sistem de tractare, care le ducea prin casă la bucătărie. Erau fire și cabluri peste tot, iar cel mai mare rezultat a fost că am ingrozit toți adulții din casă.

Acestea au fost mașinile, pe care le-am iubit. Maşini, care rezolvă probleme. Niciodată nu am dorit să construiesc un robot umanoid, am vrut să rezolv o problemă existentă. Și, desigur, de a evita munca.
 

De ce ai renunţat la ideea de roboti umanoizi? La urma urmei, cei mai avansaţi roboți în diverse cărți de science-fiction și filme au o formă umană de foarte multe ori.

Știi, inventând roboţi este foarte dificil. Este nevoie de ani și este întotdeauna o provocare pentru a crea un robot, care trebuie să îndeplinească sarcinile sale bine și să fie accesibil. Încercarea de a crea un robot care va arăta ca un om duce în primul rând la faptul că acesta va fi mult mai mare, mai complicat, mai puțin fiabil și mai presus de toate, mult mai scump.
 
Dacă nu construieşti un robot pentru distracție, ar trebui să te îndepărtezi de ideea că ar trebui să arate ca o ființă umană. Pe de altă parte, trebuie să te intrebi: Ce ar trebui să facă robotul? Și acest lucru ar trebui să definească modul în care acesta va arăta. Din propria mea experiență știu că foarte rar soluția ideală se aproprie de cea adusă de om.
 
De exemplu, Roomba – aspiratorul robot. Acesta este mic, astfel încât ajunge sub canapea și curăță chiar spații înguste și colțuri. În cazul în care arată ca o persoană, nu este posibil acest lucru, ar fi foarte complicat. În forma sa actuală, este mult mai ușor, mai sigur și poate fi alimentat de la o baterie relativ mică. Și astfel, el poate fi accesibil.


Cum aţi decis să acordaţi atenţie aspiratoarelor robot?

Când am fondat iRobot în anul 1990 de fiecare dată când am fost să vorbesc cu oamenii și oriunde ne prezentam, toată lumea ne întreba atunci, când vor curăța roboții în cele din urmă podeaua. Aceasta a fost, probabil, o aluzie la seria de desene animate de modă veche The Jetsons, unde servitoarea robot Rosie curăță de fapt podeaua. A fost o cerință foarte frecventă.

Dar, în primele zile ale iRobot, nu știam cum să facem curat sau cum să construim un robot pentru prețul pe care oamenii şi l-ar putea permite. Am început să lucrăm cu Johnson Wax, care este companie specializată în curățenie și acolo am învățat o mulțime de lucruri despre curățare. Am lucrat şi cu producătorul de jucării Hasbro, de unde am aflat cum să construim piese mecanice în mișcare la un cost scăzut. Nu a fost însă o problemă de a produce pentru militari, dar un om normal nu ar putea cumpăra.

Am avut, de asemenea, un contract cu guvernul SUA. Un algoritm care ghidează aspiratoare Roomba se bazează de fapt pe un proiect militar al operațiunilor de deminare în zona deschisă. Am pus totul împreună și în anul 1998, am putut spune în cele din urmă "Putem face acest lucru!" şi așa am lansat un program de dezvoltare al robotului Roomba. În 2002 l-am lansat pe piaţă.


Ce funcții a avut, de fapt, primul robot scos la vânzare, pe care l-ați creat?

Primul produs comercializat în magazin sub sigla iRobot a fost, de fapt, o jucărie. O păpușă mică cu o faţă, care ar putea arăta diferite expresii și care a fost capabilă să recunoască modul în care un copil se juca cu ea. Ea a arătat că îi este foame, că era supărată, când era trezită din somn, râdea, atunci când ea dorea să se joace sau se încrunta când era irascibilă.

A fost într-adevăr un produs foarte interesant, la vremea respectivă unic. Dar nu a avut succes.


De acest răspuns leg urmatoarea mea întrebare. Se întâmplă de multe ori ca producătorii, care încearcă să "rupă din nou piaţa" să nu evalueze piața și să producă ceva ce nimeni nu vrea de fapt?

iRobot a fost activ 24 ani, iar în acest timp, am intrat și am ieșit din optsprezece domenii diferite. În parcursul  nostru cu roboți, care oferă semnificativ mai mare valoare decât costul lor, am eşuat de foarte multe ori.
 
De exemplu, am produs roboți pentru joc. În loc de vizionarea pe ecran, jucătorul ar putea viziona roboți controlaţi de joc chiar în camera lui sau a ei. Dar ei erau prea scumpi și ineficienţi. Cu puțin succes am făcut, de asemenea, roboti de explorare a sondelor de petrol, roboţi de curăţare a conductelor de aer sau roboți pentru fixare de plăci.

În ultimii paisprezece ani am fost foarte concentrat pe roboţi avatar. Paisprezece ani. Iar acum îi lansăm pe piață. Dar, în același timp, au fost vreo cinci sau șase încercări nereușite, înainte de a fi proiectat robotul care a fost suficient de convingător – adică robotul a avut o imagine bună.
 
Eu prefer să numesc aceste eșecuri "momente de distracție". Astfel de robot ar spori interesul pentru câteva minute și atunci când termină, nu mai vrei să-l foloseşti.
 
Trebuie să încercăm idei nebunești. Nimeni nu a făcut vreodată ceea ce încercăm noi să facem. Deci, de ce ar trebui să aibă succes de la prima încercare?


În momentul de față lucraţi la un produs foarte nou despre care sunteți complet încrezător că va avea clar  succes?

Da. Suntem la bun început cu tehnologia actuală, despre care am vorbit mai devreme. Acesta este un robot, care te poate reprezenta fizic de la distanță. 

Anul trecut am introdus primul model, care poate reprezenta rolul unui medic de a pune diagnostic pacientului la distanță. În unele zone este singura modalitate de a pătrunde specialistul pentru a soluţiona probleme în zonă. 

În această toamnă, vom introduce versiunea pentru oamenii de afaceri și directori. Un robot poate reprezenta succesiv un număr nelimitat de utilizatori.


În imaginația multor autori de literatură science-fiction și filme SF roboții au grad de inteligență ridicat, de multe ori peste nivelul uman. Când așteptăm ceva de genul acesta?

Pentru a crea un sistem electronic cu nivel uman de inteligență va fi extrem de dificil. Asta se datorează faptului că oamenii au unul dintre cele mai sofisticate mecanisme de învățare și totuși ne-a luat mai mulți ani pentru a învăța cum să se descurce în diverse medii sau să învețe limbi diferite. Acesta va fi un proces foarte lent și nu este sigur dacă inteligența de roboți o va egala pe cea a oamenilor. Desigur, nu în următoarele câteva decenii. Vom vedea mai multe sisteme de cumulare de cunoștințe și abilități de comunicare, de exemplu asistenta Siri sau motorul de informaţii Wolfram Alpha. Aceste aplicații se îmbunătăţesc din ce în ce, dar ele nu sunt încă o mare inteligență artificială.

Evoluția comunicării dintre om și mașină a devenit mult mai rapidă. De exemplu, controlul vocii este interesant: pentru dezvoltarea sa roboticienii au acordat mult timp, muncă, efort și resurse, dar în cele din urmă a fost preluat de către companiile producătoare de tehnologie mobilă. Deci am trecut de la rolul de creator de tehnologie la cel de utilizator. Multe dintre tehnologiile adecvate pentru robotica sunt, de asemenea, produse din industria jocurilor, unde se investesc mulţi bani. Și rezultat poate fi, de exemplu, un sistem de control al mișcării Kinect. Și acum, putem integra aceste tehnologii în roboți.
 
De exemplu, vom crea controlul mișcării la roboții militari, astfel încât robotul va recunoaște comunicarea tactica a gesturilor soldaților și a fost capabil de a fi controlate în mod natural.


Roboții militari au participat la explorarea dezastrului de la Fukushima. A trebuit să-l adaptaţi în vreun fel, de exemplu, pentru protecție împotriva radiațiilor?

Deloc. Acești roboți sunt proiectaţi și produşi să fie rezistenţi la mediu foarte ostil, respectiv temperaturi ridicate, radiaţii sau substanțe chimice agresive.
 
Nu am schimbat nimic, nu era timp. Am trimis roboți pentru Japonia, practic, imediat după ce a avut loc dezastrul. La acel moment, nu a fost cunoscut în ce stare este reactorul și dacă este complet topit. Și astfel de locuri nu pot fi explorate în alt mod decât cu roboți, așa că am fost de acord cu această redirecţionare. Imediat, am trimis echipamentul robotic în valoare de o jumătate de milion de dolari și, de asemenea, tehnicile noastre de a instrui operatorii.

La început am spus că în cazul în care mașinile din zona interioară continuă să lucreze și să ajute cel puțin trei zile, acesta va fi bine. În cele din urmă, roboţii lucrează în fiecare zi, ca ajutor pentru analiza structurilor instabile și manipularea materialului iradiat.
 

iRobot, de asemenea, a participat la dezvoltarea de tehnologii pentru programele spațiale. Ce anume de la dvs. de producție a zburat în spaţiu?

În ceea ce privește vehiculele spațiale contemporane de explorare pe Marte, multe elemente ale tehnologiilor se bazează pe ceea ce a dezvoltat iRobot, iar la unele am participat în timp ce studiam la MIT, înainte de fondarea companiei. De-a lungul verii, de exemplu, am lucrat la JPL Roboticeste, unde am făcut primul robot mic, care, atunci când este pus pe pământ, merge dintr-o parte în alta și colectează obiecte. Numele lui era Tooth. Un robot mai avansat Rocky avea la bază tehnologia Tooth. Rocky 6 este de fapt o generație de roboți, care a zburat pe Marte.
 
În iRobot am creat proiectul de explorare a micro-robotului din fibră de carbon, care a fost plasat într-o navă spațială în miniatură. După lansarea de Edwards Air Force Base, acest micro-robot a dovedit că este posibil să decoleze,să aterizeze și să opereze  cu succes nava spațială în miniatură. NASA a preluat acest proiect și l-a folosit pentru măsurători și teste ale misiunii Pathfinder.

La programele spațiale de explorare nu am participat în mod direct, dar am participat la iniţierea lor. Și am să mă laud: numele meu este gravat pe vehiculul spaţial, Spirit on Mars.
 

Robotica este un subiect controversat pentru o mulţime de oameni. Roboți fura munca oamenilor, dronele pot urmări și ucide și mașini autonome ar putea interveni împotriva oamenilor. Credeți că aceste temeri sunt justificate?

Pentru fiecare tehnologie, există bun şi mai puţin bun mod de utilizare. În iRobot, misiunea noastră principală este de a servi. Roboții ar trebui să ajute oamenii. Aspiratoare robot fac viața mai ușoară, ei nu fură munca, dar ele îl ajută pe om să economisească timp și să facă curat acasă. Roboții militare distrug bombe și ajung în locuri periculoase pentru a aduna informații.
 
Teama de a fura locuri de muncă oamenilor este relativ comună și totuși robotică poate oferi o mulțime de locuri de muncă și ele sunt mult mai interesante decât alte locuri de muncă de întreținere sau sunt mai sigur decât în zone bombardiere. Va fi nevoie de tehnicieni, designeri și programatori de roboți.
 
Este clar că industria robotică va creşte, din ce în ce mai multe lucruri se vor schimba. Dar acest lucru nu este neapărat rău.


Autor:  Vaclav Nývlt
Sursa  Technet
URL: http://technet.idnes.cz/colin-angel-irobot-rozhovor-d1l/tec_technika.aspx?c=A140617_095200_tec_technika_nyv
 
 
 
 


iRobot® și animalele de companie!

Suntem atenți la reacția animalului de companie asupra noului membru al familiei, fiindcă din păcate nu putem să ii explicăm: "Acesta este doar un aspirator,...

15.02.2018
toate știrile

Roomba e5 + Braava jet 240

Roomba e5 + Braava jet 240Curățenie completă la cel mai mic preț! Cu Roomba e5 + Braava Jet 240 la un preț special.

Preț întreg: 3 688 RON Preț pachet: 3 399 RON

toate produsele

Roomba 605 + Braava jet 240

Roomba 605 + Braava jet 240Curățenie completă la cel mai mic preț! Cu Roomba 605 + Braava Jet 240 la un preț special.
Preț întreg: 2 288 RON Preț pachet: 2 099 RON

toate produsele
 
 
produsul a fost adăugat în coş
Finalizaţi comanda