Cei mai importnți roboți din istorie (partea 1)

 
    lucruri interesante
 

De la laboratoare de cercetare la fabrici, ferme și până la casele noastre, roboții sunt peste tot în zilele noastre. Dar care sunt cei mai importanți roboți construiți vreodată?Citiți mai departe pentru a afla căror roboți le datorăm recunoștință pentru rolul lor în transformarea științifico-fantasticului în știință reală.

"TORTOZE"

Inițial dezvoltate în 1949 de William Gray Walter, un neurolog de origine americană care trăiește în Anglia, aceste "broaște țestoase" aveau un senzor de lumină, o lumină de marcare, un senzor de atingere, un motor de propulsie, un motor de direcție și o carcasă protectoare. Astăzi, acestea sunt considerate exemple timpurii de roboți capabili să exploreze în mod autonom mediile proprii.
Aceștia aveau chiar și unele capacități inteligente, cum ar fi abilitatea de a se îndrepta spre o sursă de lumină atunci când le scade nivelul bateriei. Această caracteristică a condus la un comportament interesant când "au văzut" lumina lor proprie reflectată într-o oglindă. Walter a susținut că acest lucru "ar putea fi acceptat ca o dovadă a unui anumit grad de conștiință de sine".
UNIMATE

Primul robot industrial din lume, Unimate, a fost angajat pe linia de asamblare General Motors din 1961. Jobul său era acela de a transporta piesele turnate din linia de asamblare, astfel încât acestea să poată fi sudate pe caroserii auto.
A fost prima întruchipare a unui robot modern folosit pentru a efectua joburi care anterior ar fi fost slujba oamenilor: un subiect care este dezbătut și azi (și din ce în ce mai răspândit).
SHAKEY

Un impresionant pas inainte, prin procesarea limbajului natural, rezolvarea problemelor si, desigur, robotica, Shakey a fost un robot vestit în anii 1960 dezvoltat la Centrul de Inteligenta Artificiala al Institutului de Cercetare Stanford.
Ceea ce a făcut Shakey deosebit de impresionant a fost capacitatea sa de a analiza comenzi și de a le descompune în componente separate, într-un mod care a adus laolaltă raționamentul logic și acțiunea fizică. A fost descris, prematur, ca "prima persoană electronică" de către revista Life.
FREDDY II

Dezvoltat în anii '60 și '70 la Universitatea din Edinburgh din Scoția, Freddy II a fost un braț robot cu clești adaptivi, o cameră foto și o tehnologie inteligentă de recunoaștere a imaginii. Trecând peste o masă ca o macara cu arcadă, Freddy a reușit să construiască o barcă și o mașină model din blocuri de lemn.
Procesul a durat 16 ore pentru a fi finalizat, dar servește ca un prim exemplu de mișcare agilă a unui robot. 
GENGHIS

Cum poți să faci oamenii să nu se teamă de o posibilă revoluție a robților? Dându-i celui mai nou robot creat același nume ca numele unuia dintre cei mai terifianți și genocidari războinici ai istoriei, desigur.
Asta a făcut MIT în 1989, când a debutat cu robotul său hexapodal Genghis. Constând în 4 microprocesoare, 22 de senzori și 12 servomotoare, capacitatea lui Genghis a fost revoluționară pentru vremea sa.
Va urma...
 
 
 
 


iRobot® și animalele de companie!

Suntem atenți la reacția animalului de companie asupra noului membru al familiei, fiindcă din păcate nu putem să ii explicăm: "Acesta este doar un aspirator,...

15.02.2018
toate știrile

Roomba e5 + Braava jet 240

Roomba e5 + Braava jet 240Curățenie completă la cel mai mic preț! Cu Roomba e5 + Braava Jet 240 la un preț special.

Preț întreg: 3 688 RON Preț pachet: 3 399 RON

toate produsele

Roomba 605 + Braava jet 240

Roomba 605 + Braava jet 240Curățenie completă la cel mai mic preț! Cu Roomba 605 + Braava Jet 240 la un preț special.
Preț întreg: 2 288 RON Preț pachet: 2 099 RON

toate produsele
 
 
produsul a fost adăugat în coş
Finalizaţi comanda